Întrebări și Răspunsuri
Tot despresistem de climatizare

Alte sisteme de ventilație oferă, de asemenea, încălzirea aerului de pe stradă fără deschiderea ferestrelor. De exemplu, unitățile de tratare a aerului. Aceste sisteme oferă aer proaspăt în cameră prin diferențe naturale de presiune. De fapt, este la fel ca o fereastră ușor deschisă. Prin urmare, nici o eficiență energetică, plus aerul evacuat nu este eliminat din cameră.

Există și așa-numitele ventilatoare de maree pe piață, care sunt instalate sub baterii sau radiatoare. Aerul intră în baterie, se încălzește și apoi intră în cameră. Este clar că, cu un astfel de design, aerul nu are timp să se încălzească suficient, ceea ce presupune nu aerisirea în cameră, ci curenții de aer. În plus, există o mare probabilitate de înghețare a sistemului în sezonul rece, deoarece unitatea de ventilație în sine este montată în exterior și nu are izolație suplimentară.

Unii producători oferă, de asemenea, instalarea încălzirii suplimentare pe unitățile de tratare a aerului. Acest lucru rezolvă problema aerului rece de pe stradă iarna, dar, desigur, nu este deloc o soluție economică, deoarece aerul rece trebuie încălzit special cu un consum suplimentar de energie. De fapt, unitățile de ventilație încălzite sunt uscătoare de păr instalate pe pereți.

Recuperatorul PRANA este un sistem de ventilare de alimentare și evacuare (admisia și evacuarea se
produc simultan fără amestecarea fluxurilor de aer), realizate într-o carcasă din plastic ABC de calitate
alimentară, folosind un schimbător de căldură de cupru extrem de eficient – un recuperator de aer.
Folosind acest sistem, aerul contaminat cu microelemente de praf și fum este îndepărtat din cameră. În
același timp, aerul curat și proaspăt de pe stradă este furnizat încăperii. Aerul de evacuare și furnizare
trece prin diferite canale și nu se amestecă. În procesul de ventilare, are loc transferul de căldură
intercanal, care asigură eficiența energetică a sistemului în orice moment al anului. Iar confortul în
cameră va fi asigurat prin ajustarea cantității de aer îndepărtat și de intrare.

De obicei nu pentru că modelurile sunt reglabile pentru orice necesități.

Prana (în alte surse – prane) înseamnă în limba sanscrită “respiraţie” (din rădăcina prā – a umple, şi termenul latin plenus – plin). Prana este energia şi forţa vitală, psihică şi spirituală care susţine deopotrivă atât acţiunile şi manifestările corpului cât şi pe cele ale minţii.

“Prana” este acea componentă bioenergetică a aerului, care include compoziţia ionică şi mulţi alţi indicatori.

Noi ştim că rezistenţa imunitară, mentală şi umană este direct dependentă de componenta energetică a aerului. Acesta este motivul pentru care persoanelor care respiră aer artificial (scafandri, piloţi şi astronauţi), li se oferă un concediu prelungit cu vizită obligatorie în sanatorii la mare sau în păduri de pin.

De asemenea, după ce lucrăm mult la birou simţim o dorinţa de a merge “în aer liber”. Lipsa “pranei” din aer duce la scăderea productivităţii, la creşterea stărilor de oboseală, depresie şi înrăutăţirea stării psihice a persoanelor. Cercetătorii au stabilit că pentru a asigura “Prana” unei familii de trei persoane, schimbul de aer minim trebuie să fie 5m³/ora, aerul trebuie să provină exclusiv din exterior, fără influenţe mecanice şi pe o conducta nu mai lungă de 1 m.

Sistemul de ventilare cu recuperare de căldură Prana – a fost proiectat pentru a elimina fenomenele negative din încăperi: umiditate ridicată, mucegai, igrasie. Și conceput cu scopul de a crea condiţii confortabile de viaţă pentru oameni. Dupa ce am luat în considerare toate experienţele anterioare din industrie, am conceput propriile noastre sisteme de ventilare.

Sistemele noastre de ventilare au o serie de avantaje, şi anume:

– Dimensiuni compacte. Acesta vă permite să economisiţi suprafaţă utilă, deoarece întregul recuperator este ascuns în grosimea peretelui, vizibile sunt doar grilele de ventilaţie;

– Viteză şi uşurinţa de instalare. Montajul se poate face în două ore, fără praf şi fără a fi nevoie ulterior de alte lucrări de reparaţie

– Schimbătorul de căldură este confecționat din cupru. Cupru are o conductivitate termică foarte ridicată. Cupru este un antiseptic natural, ceea ce face imposibilă acumularea bacteriilor şi a germenilor în interiorul unităţii de lucru. Cuprul nu rugineşte şi nu se deteriorează în timp;

– Admisia şi evacuarea aerului se face simultan, fără a se amesteca fluxul de aer;

– Fără consumabile. Nu există filtre suplimentare şi alte materiale care necesită înlocuire periodică;

– Întreţinere uşoară şi simplă. O dată la fiecare doi ani ar trebui să fie facuta o curăţare mecanică a schimbătorului de căldură, care nu dureaza mai mult de 15 minute;

– Economie de energie. Consumul de energie electrică în putere maximă în funcţie de model: 32-94Vt/oră;

– Păstrează compoziţia bioenergetică naturală “Prana” pe care o deţine aerul;

– Control simplu. Sistemul de ventilare este controlat de o telecomandă sau un dimer (comutator reostat);

– Capacitatea de a reduce activitatea în modul de funcționare “Noapte” silenţios;

– Calitate garantată de o experienţă de peste 15 ani;

– Preţ corect şi accesibil ca raport “preţ- calitate”;

– Garanţie produs 2 ani.

Recuperatorul Prana, spre deosebire de ventilatoare cu flux reversibil, asigură admisia şi evacuarea simultan, iar fluxurile de aer din sistem nu se amestecă. Aceasta este una dintre principalele avantaje ale sistemului de ventilare. Prana faţă de cele cu flux reversibil. Ventilatoarele cu flux reversibil funcţionează alternativ, întâi evacuează şi apoi alimentează încăperea cu aer. Prin urmare pentru funcţionarea corectă a sistemului de ventilare sunt necesare două astfel de unităţi de ventilare intr-o încaprere, care să funcţioneze simultan.

Tocmai din acest motiv, ventilatoarele cu flux reversibil ar trebui să fie instalate în perechi. Atunci când o unitate evacuează, cealaltă compensează prin admisie. Ignorarea recomandărilor producătorilor pot duce la consecinţe ireversibile. Primele sisteme de ventilare cu flux reversibil care au fost dezvoltate de inginerii germani erau vândute numai în kit dublu. Iar sistemul de ventilare Prana este proiectat să funcţioneze cu o singură unitate de lucru în încăpere.

Şi în materie de eficientă energetică trebuie să luăm în considerare de asemenea diferenţe fundamentale. Având în vedere că schimbătorul de căldură Prana face transferul de căldură în mod continuu şi simultan, şi eficienta energetică a recuperatorului PRANA este constant ridicată. Însă producătorii ventilatoarelor cu flux reversibil măsoară eficienţa energetică în momentul de vârf al performanţei schimbătorului de căldură, iar cu fiecare secundă după momentul de vârf al schimbătorului de căldură, eficienţa scade şi aerul admis în încăpere devine mai rece.

Aerul condiţionat răcoreşte aerul vara şi il încălzeşte în timpul iernii, dar nu alimentează încăperea cu aer proaspăt şi curat. Spre deosebire de aparatele de aer condiţionat, Sistemul de ventilare cu recuperare de căldură Prana ne oferă aer curat, menţinându-l cald sau rece datorita sistemului de recuperare de căldură.

În plus, instalaţia de aer condiţionat include un filtru, care, în anumite circumstanţe poate fi o sursă periculoasă de acumulare de praf, bacterii şi virusuri, care pătrund ulterior în organismul uman. Toate funcţiile suplimentare ale aerului condiţionat sunt de fapt o modalitate de a creşte valoarea şi, în parte, o modalitate de a neutraliza impactul lui negativ.

Sistemul de ventilare cu recuperare de căldură Prana functionează foarte bine împreuna cu aerul condiţionat din încăpere, practic se completează reciproc. Aerul condiţionat face răcoare iar recuperatorul Prana alimentează încăperea cu aer proaspăt şi curat, pastrând răcoarea în încăpere cu ajutorul schimbătorului de căldură.

Recuperatorul PRANA nu poate fi instalat deasupra unei surse de foc deschis, şi nu poate fi folosit pe post de hotă de bucătărie. Cu toate acestea, recuperatorul Prana poate fi perfect utilizat ca şi ventilare suplimentară pentru bucătărie. Acest sistem de ventilare asigură întotdeauna o cantitate de aer proaspăt cu 8% mai mult decât aerul evacuat, fapt care ajută la funcţionarea mai eficientă a hotei de evacuare a gazelor arse

Sistemul de ventilaţie PRANA întotdeauna asigură cu 8% mai mult volum de admisie aer decât aerul evacuat. Este important să luăm în considerare acest lucru, pentru că compensează funcţionarea conductelor de evacuare din bucătărie şi din baie. Datorită acestei distribuţii proporţionale a debitului de admisie și evacuare este posibilă prevenirea fenomenului nedorit de vacuum. Acest fenoment aparent inofensiv se manifestă prin – răspândirea mirosurilor din bucătării şi băi în întreagă locuinţă. Dar adevărata ameninţare pentru viaţă sunt produsele de ardere care nu pot fi evacuate şi se infiltreaza în camerele de locuit. Otrăvirea cu monoxid de carbon este principala ameninţare a sistemelor de ventilare neechilibrate

Din 2019 recuperatoarele Prana conțin filtre G3 care curăță aerul de polenul de plante, spori, funingine, puful de la plante,praf grosier metalurgic și clorura de fier.

Filtrele necesită înlocuirea după o perioadă de 2-4 luni sau atunci cînd sistemul notifică acest lucru. Este recomandat să folosiți filtre originale Prana pentru o funcționare corespunzătoare și pentru a preveni deteriorarea sistemului de ventilație.

În schimb, sistemele de ventilare PRANA sunt protejate cu grile şi cu plase speciale, care nu denaturează calitatea aerului şi, în acelaşi timp, împiedică pătrunderea insectelor, pufului şi a altor particule mici din aer. În plus, datorită proprietăţilor naturale ale cuprului (un antiseptic natural cu proprietăţi foarte apropiate de argint) din schimbătorul de căldură, se crează un mediu ostil pentru viruşi, bacterii, şi microbi.

Deoarece sistemul de ventilare PRANA funcţionează cu curent continuu şi are o cale scurtă de transfer al aerului în încăpere, energia naturală a ionilor şi compoziţia aerului rămâne aceiaşi. Mai mult decât atât, datorită proprietăţilor naturale ale cuprului şi al materialului plastic din care este fabricat sistemul de ventilare PRANA, atunci când trece aerul prin sistem, se generează o energie statică care alimentează ionii şi le prelungeşte durata de viaţă. Prin urmare, montarea în recuperatorul PRANA a unor sisteme de ionizare artificială a aerului nu are sens.

Sistemul de ventilare propus de noi – este un echipament de climatizare, şi, la fel că orice alt echipament de climatizare, are premisele pentru formarea condensului.

Cu toate acestea, datorită soluţiilor inovatoare de design, se formează o cantitate foarte mică de condens care, datorită fluxului de aer, este evacuată afară sub formă de abur.

În afară de aceasta, schimbătorul de căldură este montat în perete la un unghi de 3-5 ° înspre exterior, ceea ce permite prin intermediul unor canale speciale, evacuarea condensului în mod natural în exterior.

Pe parcursul întregii perioade de producţie şi funcţionare a recuperatoarelor PRANA, pâna acum, nu au fost înregistrate cazuri de îngheţ la temperaturi de funcţionare de până la -15°C. Pentru a se adapta la condiţiile vitrege de iarnă, inginerii noştri au dezvoltat o funcţie suplimentară “PREÎNCĂLZIRE”, care vă permite să extindeți gama de temperatură de utilizare confortabilă a sistemelor de ventilare “Prana” pana la -30°C. Această funcţie poate fi comandată suplimentar pentru gama rezidenţială şi comercială. Consumul suplimentar de energie pentru funcţia “PREÎNCĂLZIRE” este – de la 30W *oră până la 55 W*oră.

Consumul de energie, în funcţie de modelul de recuperator şi de modul de funcţionare, este de la 4 W*oră până la 310 W*oră.

Gama rezidenţială de sisteme de ventilare PRANA asigură o admisie de până la 80 m³/oră şi o evacuare de până la – 72 m³/oră

În modul de funcționare “Noapte” recuperatorul PRANA asigură o admisie de 25 m³/oră, evacuarea în acest caz este de 20 m³/oră, 

În scopul de compensare a activitatii canalelor de evacuare existente (hotă, ventilație baie), aerul proaspăt admis este întotdeauna cu 5-8 metri cubi mai mult decât aerul evacuat.

Recuperatoarele Prana au un nivel scăzut de zgomot: nivelul de zgomot la o distanță de 3 m de dispozitiv este de 13/24 dB (A); nivel de zgomot la o distanță de 1 m de dispozitiv – 21/36 dB (A).

Sistemul de ventilaţie PRANA funcţionează în mai multe moduri. Nivelul de zgomot la distanţa de 3 m de dispozitiv, în timpul funcţionarii la capacitate maximă a sistemului de ventilare PRANA – nu depăşeşte valoarea de 24 dB, ceea ce este comparativ cu zgomotul aparatului de aer condiţionat. În modul de funcţionare “Noapte” sistemul de ventilare funcţionează aproape silenţios şi are un nivel de zgomot de doar 13 dB.

Sistemul de ventilare cu recuperare de căldură PRANA – este un sistem echipat cu un schimbător de căldură din cupru. Datorită faptului că unda de sunet, înainte de a întra în camera, urmează un traseu complex şi rupt prin intermediul schimbătorului de căldură, amplitudinea scade. Ca urmare, nivelul de zgomot este de 7-8 ori mai redus decat cel de la sursă.

Sistemul de ventilare PRANA este montat în partea superioară a unui perete exterior. Prin urmare, probabilitatea de a intra praf din stradă prin recuperator nu este mai mare decât cea printr-o fereastră deschisă.

În schimb, sistemele de ventilare PRANA sunt protejate cu grile şi cu plase speciale, care nu denaturează calitatea aerului şi, în acelaşi timp, împiedică pătrunderea insectelor, pufului şi a altor particule mici din aer. În plus, datorită proprietăţilor naturale ale cuprului (un antiseptic natural cu proprietăţi foarte apropiate de argint) din schimbătorul de căldură, se crează un mediu ostil pentru viruşi, bacterii, şi microbi.

Sistemul de ventilaţie Prana este un echipament cu auto-curăţare. Dar, o dată la doi ani (în locaţii cu un nivel ridicat de poluare a aerului – de mai multe ori), este necesar să se efectueze o curăţare mecanică a schimbătorului de căldură care nu durează mai mult de 15 minute.

Pentru a face acest lucru, se deschide grilajul interior, se extrage schimbătorul de căldură din unitatea de operare, după care se curată cu o laveta umedă. Se usucă schimbătorul de căldură şi se montează la loc. Atunci când se efectuează aceste operaţiuni sistemul de ventilare trebuie deconectat de la alimentarea cu energie

Lupta cu mucegaiul şi igrasia începe cu eliminarea cauzelor apariţiei acestora. Mucegaiul, igrasia, ciuperca de perete, geamurile pline de condens, umiditatea ridicata în casă – toate acestea sunt consecinţele ale unei ventilare slabe.

Geamurile termopan produc o separare ermetică a camerei faţă de exterior, ele sunt motivul principal pentru care nivelul de ventilare a încăperilor scade drastic.

În fiecare casă există surse de formare a umidităţii (baie, bucătărie). În condițiile în care nu există ventilare în aceste încăperi, sau este insuficientă, umezeala se va acumula şi va face condens pe suprafeţele reci (geamuri, colţuri, pereţi exteriori). Rezultatul este o umiditate ridicată în apartament şi umezeală pe geamuri şi pereţi. In plus se produce o scădere bruscă a conţinutului de oxigen și o creştere a proporţiei de dioxid de carbon din aer. Acestea sunt condiţii ideale pentru apariția igrasiei şi mucegaiului care au un impact negativ asupra sănătăţii umane.

Sistemul de ventilare Prana nu distruge igrasia şi mucegaiul care există deja . Zonele afectate trebuie tratate cu medicamente antifungice. Instalarea sistemului de ventilare va asigura in schimb o ventilare mecanică adecvată, va normaliza atmosfera și nivelul de oxigen în camera, şi va elimina cauzele apariţiei igrasiei şi mucegaiului.

Atunci când se calculează perioada de amortizare, trebuie luat în considerare faptul că recuperatorul PRANA, în primul rând, creează un microclimat confortabil în casă şi elimina efectele negative asociate cu “sindromul casei bolnave”.

Aerul proaspăt şi curat ajută la prevenirea bolilor respiratorii, asigura un somn sănătos, energie şi stare de bine pentru toată familia. Datorită sistemului de ventilare Prana, se îmbunătăţeşte compoziţia calitativă a aerului din casă și se asigură un nivelul optim de umiditate care previne apariţia igrasiei şi mucegaiului.

Costurile cu tratarea şi eliminarea permanentă a fenomenelor negative din locuinţă este semnificativ mai mare decât costul de instalare a sistemelor de ventilare.

Pe lângă toate acestea, datorită recuperatorului, crește eficiența energetică a locuinței, care înseamnă economii cu cheltuielile de încălzire de până la 30% în timpul iernii, şi economii de până la 70% din bugetul energiei consumate pentru aerul condiţionat în timpul verii.

Astăzi pe piaţă românească există şi alţi producătorii de sisteme de ventilare cu recuperare de căldură cum ar fi: Atreea, Mitsubishi Ekectric, Daikin, Inventer, şi alţii.

Primiți acum o consultație gratuită!

Primiți acum o consultație gratuită!

Lăsați-vă numărul de telefon și în câteva minute cineva din echipa noastră vă va contacta.

Lăsați-vă numărul de telefon și în câteva minute cineva din echipa noastră vă va contacta.

Garantăm LIPSA UMEDITĂȚII ȘI MUCEGAIULUI în casa TA!

Obține consultație gratUIT!